onsdag 16 juli 2014

Pekka Poutas stand-in

Semestervädret behandlar mig väl. Det är varmt och vackert och skönt hela tiden. Igår drack jag till exempel morgonkaffe på stranden ur min rosa termosmugg bland folk som solade, simmade och pratade. Senare tornade det upp sig kolsvarta moln över hela himlen, och jag skyndade mig att packa ihop. Mot kvällen brakade åskvädret lös, och det är också en av grejerna jag gillar med sommaren. Tryckande hetta som övergår i mäktiga smällar och ljungande blixtar - och så det förlösande störtregnet efteråt.

Just nu regnar det också, ett varmt, strilande sommarregn som jag satt ute på trappan och beskådade med en stor mugg kaffe i handen. När det är riktigt hett är det fint att det kommer en regnskur då och då. Inte kallt och blåsigt och dagar av ändlöst regnande, utan varmt och vackert och korta, vackra sommarregn. Ni vet. Och nu ser jag hur himlen spricker upp, så snart är det nog fint igen.

Nåja, det var VÄDERLEKSRAPPORTEN. Nu vidare till nästa ämne: drömmar. Jag har nämligen drömt en massa konstigheter nu igen. Långa, invecklade drömmar med en tydlig handling och märkliga detaljer. För ett par nätter sedan var jag praktikant på Pedrina's, en texmexrestaurang i Kokkola. Min första uppgift var att vara servitris och servera en provportion åt någon, och maträtten var redan lagad och klar. Eldprovet var bara att få någon att välja just den rätten. Jag tänkte att jag skulle vara lite american style och presentera mig som de gör i filmer, alltså hälsa välkommen och säga vad jag heter ("Welcome to Hooters, my name is Maja...") och sådär ("I'm gonna be your server tonight"). Det sket sig från början, för jag presenterade mig som Maja, talterapeut... och så började jag fundera på vad jag gjorde på Pedrina's överhuvudtaget. Det var en lång och invecklad dröm, och jag kommer inte exakt ihåg allt som hände, men jag tror att jag lyckades prångla ut maten hursomhelst.

Inatt har jag ätit en sjujävla massa karelska piroger, ingen aning om varför. Kommer inte ihåg när jag skulle ha köpt sådana i verkligheten sist, måste vara många år sedan. Och så försökte jag fånga två små kattungar också.

Tidigare i veckan drömde jag att jag var och hälsade på en gammal lågstadiekompis i hennes lägenhet. En stor lägenhet var det, och hon berättade att hon hade bott där i fjorton år, och måste alltså ha flyttat in som sextonåring. Lägenheten hade bland annat en mycket lustig, retroinredd toalett. Men det märkliga var att det med jämna mellanrum öppnades någon dörr någonstans i bostaden, och utrusande kom alltid någon naken, äldre man med förvirrad och lite skrämd uppsyn, och herremannen tog alltid till flykten. Under tiden vi var i lägenheten kom i alla fall tre-fyra män utan kläder utstörtande ur något rum och skyndade sig iväg. Mycket märkligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar