tisdag 8 april 2014

Elvistely i karaokebaren

I lördags var vi ute på middag med flickorna. Det var sjukt mysigt, vi kom fram till att vi borde göra detta oftare. Det var rödvin och biff och dessert och till sist drog hela gänget till med kaffe och konjak på maten. Konstaterade att det är kul detta med att vara vuxen. Frågan är om inte just den stunden, när vi efter maten och vinet fick sitta och snurra konjaken i kupan och prata om Viktiga Saker med flickorna. Just när man liksom har kommit in i den innerliga stämningen som uppstår i sådana situationer.

Skål, flickor! Snart igen!

Sedan traskade vi i klapprande klackar till Kilta, och fick ett bra bord. Som jag tidigare nämnt är det servering till borden på Kilta, och det gör saken så sjukt mycket mysigare. Och de får garanterat mera sålt på det stället. När serveringspersonalen i vita skjortor med jämna mellanrum kommer och frågar om det får lov att vara något mera, ja... då får det ofta vara det.

Och så vidare till Amarillos karaokebar och en stunds häng. "En stund" kan i vissa fall betyda till och med valomerkki halv fyra, ifall någon undrar. I vissa fall, sa jag. Men en trevlig kväll hade vi!

Måndagen var något utmanande. Efter helgens strapatser var det lite segt att vakna klockan 05 och stappla ut på gatan med ögonen i kors och vänta på kollegan som hade lovat plocka upp mig. Vi skulle iväg på en jobbgrej till Uleåborg i denna sjukt tidiga timma. Anledningen att vi tog bil var att VR tydligen har dragit in klockan sex-tåget till Uleåborg. Det tåg vi hade kvar var det som avgick 04.15. Med jämna mellanrum ser jag att folk likear VR på Facebook, och jag ställer mig alltjämt förbluffad inför detta faktum. Det finns väl för fan ingen som gillar VR?! Säg en enda sak som skulle vara värt att likea. Fy fan. Som tur hade vi en välrullande Toyota till vårt förfogande.

Det var en lång dag i Uleåborg, och klockan 18.30 stapplade jag med bortdomnad röv ut på min hemgata igen. Då hade vi hunnit diskutera bland annat briljansen i uttrycket "elvistellä", som jag tycker är ett av de bästa finska orden som finns. Det och mycket annat. Det blev rätt många timmar i bil den dagen.

Och nu är det visst tisdag, hörni.

4 kommentarer:

  1. Välrullande...ojoj, vilket argument! Är det stor royalty på användning i kommersiellt syfte? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han va så välrulland så ja nicka till liti ungifär halvvägs. Zzz... :)

      Radera
  2. Ja, vet inte, vad man skulle säga om Vr? Det fanns en tid år 1988, då min Gudmor, jobbade där som Marknadsföringschef och kom på den gallanta iden, att Assistent för synskadade, kunde få sin biljett gratis, då den Synskadade, betalar fullt pris och allt var frid och -fröjd och även Syrran, kunde vara som Assistent, fastän vi inte ännu någondera, var över 18, men då Gudmor inte längre vaktade, begränsade VR Assistenträtten till ändast över 18 åringar och tydligen, är det så, att inte tex. Assistent till en Utvecklingstörd, får liknande rabatt, vilket ju är upp och -ner, då dylika, ofta behöver mycket assistans med dittan och -dattan under resan! Det senaste, är från 2009, då VR, gick och utlokalicerade Assistansservicen på stationerna, dvs om man skall ha "välorganicerad" Assistans från början till slut, vilket ändå kan innebära, att Assistenten, söker en från Dickursby, fastän man är i Jyväskylä, måste man reservera Assistansen högst 48 timmar före avfärd, måste redan då, ha platsbiljett, måste berätta om alla saker, man bär med sig osv! Hälre, lär man sig litet rutter på egenhand, stapplar sig genom vagnar, före man hittar den rätta osv, för huvudsaken är, att man ändå är i tid i tåget och sökning av platsen, kommer sedan i andrahand! Dessutom, om man då är i Jyväskylä, fastän Assistenten från någon sjuttons Vaktbyro, söker en från Dickursby, får man sedan inte tag på denne per telefon, för att korrigera, att man nog är i Jyväskylä och inte i Dickursby i Vanda och hur går då allt detta ihop med det nya prissystemet, som togs i bruk i sommras, dvs, att du betalar enligt avgångstiden, för nu är det ju pengar, fastän man hur får biljetten till halva priset som handikappad ensammresenär! Råkade bara höra, då tydligen en Pappa till en handikappad, skulle reservera biljett till sin "Egna" och då, klarnade det, att man ändast kan få Assistans vid sk Servicestationer, så alltså skulle Personen, inte få det på Seinäjoki Station och till och med Expediten, förbannade sig sedan om detta utlokalicerandet! Ändå, sägs det ju, att "junassa on hauska matkustaa," dvs nu är ju tågen bekvämare än bussar på långa resor, platserna, är punktskriftmärkta, såvvagnarnas övrehyttar, har toalett/dusch osv, men ack, då man ännu fick åka i gotsvagnen, då det inte ännu var obligatoriskt med platsbiljett till något tåg alls och man klarade av, då tåget bara litet föll omkull i Karis våren 1992. VR, är ju = Vartoo rauhassa, alltså vänta på det försenade tåget i lugn och -ro, så blir du inte stressad!

    SvaraRadera
  3. Åh finskan är bara så bra (ibland)! Just ord som Elvistely är så beskrivande och på pricken som bara finskan kan vara. Tänk så kökkigt det sku bli på svenska. Eh, Elviserande?

    SvaraRadera