tisdag 27 december 2016

Julhälsningar från Varikko

Julafton 2016 firades enligt tradition vid Varikko med familjen. Ni vet, gran, ljus, glögg och en och annan pepparkaka. Lillebror hade i sista stund fått förhinder, så han kunde inte närvara utan firade jul i Åbo, det lilla livet. Men vi facetime:ade lagom till snapsen, så det var inget problem i sig.

Här, i soffan tillbringade jag majoriteten av julaftonskvällen. Med ett rödvinsglas på armlängs avstånd, naturligtvis. Vi spelade spel, pratade strunt, undvek att titta på styggelsen "Kan du vissla, Johanna" precis som under tidigare år. 

I år gjorde vi någonting mycket revolutionerande. Vi åt nämligen julmat EFTER Kalle Anka i år, istället för exakt klockan 14.00 som vi alltid brukar göra. Här blåser förändringens vind, hör ni! Mamma vaktar dock alltjämt noga som en stövare vid julbordet, precis som seden påbjuder. Om man vill testa om hon är på hugget så kan man avsiktligt hoppa över någon av rätterna på bordet, för att genast få ett "TOG DU INGEN SENAPSSILL?!" med höjda ögonbryn från moderskapet. Lika komiskt varje år. 

Ja-a. Det är något med julen. Det där inkörda, traditionella, upprepande mönstret varje år (utom då i år switchen med julbord/Kalle Anka-körschemat). Känns tryggt att veta vad som kommer att hända, att man vet vad som är på gång. När kvällen led mot sitt slut tog jag min vana trogen den nya julklappsboken under armen och drog mig tillbaka till flickrummet och bäddade ner mig. Bra så.

1 kommentar:

  1. Och jag, firade här i Rovaniemi, då jag ändå skall resa till Polvijärvi utanför Joensuu om ett par veckor på en Stödd Semester, samt i Februari på den Stora, Finlandsvenska Kryssningen www.kryssningen.fi så det skulle ju bli litet dyrt, att resa hela tide¨n, så var på en Visit med god julmat och -bastu, vilka ju även, skulle har ordnat sig här hemma också, men alltså på Visiten, helt hemlagad julmat med en speciell Stroganoff + det vanliga, samt sedan här Kokkikartanos batat och -Kålrotslådor, skinka och självlagad risgrynsgröt i ugnen, som tillräddes i grytan av märket Kultakeramiikka-Bistro så, att först i 200 grader i en timme och 100 grader i 9 timmar och som ingrädjenser Risella-Ris, Valjo-Kiehu-Konsumtionsmjölk, grädde och -smör. Dagen före Afton, var det ändå litet drammatik, då Grannen, ringde på dörren och anmälde, att hans Pyton-Orm rymmt i avloppet, grannen och -hans övriga Familj, var alla fulla, det fanns Barn i Bostaden, som luktade sprit, den ända Instruktionen jag fick av Grannen, var, att gå till ditt Satans Hem, eller så ringer jag Polisen, men se, då jag komm till Satans Hemet, ringde jag till 112 och anmälde om saken, så snart, hade vi Brandkåren här på ormjakt i avloppet. Gjorde även Djurskyddsanmälan om saken, för inte kan ju en sådandär, tag hand om ett djur. Men annors, inget speciellt på Nyåret, så önskar Gott Nytt År 2017 till Maja och -Alla Läsare!

    SvaraRadera