söndag 3 april 2016

Rör och sånt

Det har varit en spännande vecka. Spännande på så sätt att jag hade fått en lapp i postlådan där man meddelade att den länge omtalade putkiremppan skulle påbörjas här i huset denna vecka. Sedan lite tider och klockslag för när det var användningsförbud av avloppen och sådär. Så långt hängde jag med. Men det var många infolappar, och de hade lite tvetydig information. Till exempel stod det med stora bokstäver att AVLOPPEN ABSOLUT INTE FÅR ANVÄNDAS UNDER DESSA TIDER och lite skrämselpropaganda utformad som så att REDAN OM MAN AV MISSTAG HÄLLER ETT HALVT GLAS VATTEN I AVLOPPET SÅ FÖRSTÖRS EN HEL DAGS ARBETE och så vidare.

Sedan stod det att det denna vecka gäller bostäderna X och Y, medan jag då bor i bostad Z. Jag vet inte jag. Om jag nu bor i bostad Z och man ska remppa bostad X och Y - behöver jag bry mig om det..? Varför skickar ni varningslappar åt mig om det inte ens gäller mig? Det kanske gäller mig också förresten, tänkte jag lite ängsligt efter att ha duschat tre gånger de där två första dagarna under rörremonten. Undras hur många HALVA GLAS VATTEN jag då gladeligen hade öst ner i avloppet? Kanske jag hade förstört hela rörrempan för hela husbolaget. Fan vet.

Dag tre av putkiremppaveckan konstaterade jag att hela huset visst var tomt. Alla andra hade flytt fältet. Får jag ens vara här? tänkte jag lite mera ängsligt. Alla bilplatser var tomma, alla fönster mörka. Utom Majas fönster, där flitens lampa brann. Nånej, inte flitens lampa. Men lampan i vardagsrummet där jag ofta ligger på soffan och spottar i taket, hur som helst.

Dag fyra av rörremontveckan. Jag kommer hem från jobbet och känner direkt jag kliver in att det luktar starkt och kemikaliskt ur alla avlopp i huset. Exakt likadant som det luktade i höstas när man gjorde en slags provputsning av rören. Någonting har de alltså gjort här. Testade att öppna kranen lite, och det kom vatten alldeles normalt. Man tycker ju att de skulle stänga av vattnet i en lägenhet där inget vatten får användas. Eller?

Dag fem. Jag kliver ur bilen på gården när jag kommer hem och möts av vägg-grannen som står ute på gården. "Hei kuule!" hojtar hon. Jag blir aningen skraj. Kommer grannen nu att meddela att putkiremppan har misslyckats på grund av att en idiot inte har fattat att låta bli att använda avloppet? Men nej. Grannen meddelar bara att de har varit på semester och att det inte har kommit någon vidare info om när de ska börja borra upp våra rör. Jag och grannen delar alltså avlopp, eftersom vi bor vägg i vägg. Och kusten är klar, vårt avlopp har varit i normalt bruk hela veckan. Huh!

Frågan kvarstår dock - när kommer de att fixa vårt avlopp? Känner att informationen är lite bristfällig här (vilket inte är något nytt, för rörfirman är från Jakobstad, och där är de ju kända för att "kråta", höhö). Hoppas inte imorgon, för då är jag i Uleåborg och har ingen möjlighet att komma och släppa in Rööri-Roope och hans kollegor. Men det är väl deras problem.

Uleåborg, ja. Jag har lovat att agera chaufför, och borde starta härifrån 06.40 för att hinna plocka upp kollegorna och vara framme i Uulå i tid. Få se!

3 kommentarer:

  1. Lyckatill med Rörrenoveringen och de är ju höhö bäst i Jakobstad!

    SvaraRadera
  2. Berätta mera, Mamma, hur går det med renoveringen och glömmde fråga, om de gör med sk strumpningsmetod, eller på traditionellt vis, vilket jag tycker, att det sistnämnda är bättre, då man gör rörrenovering såpass sällan.

    SvaraRadera
  3. Glada Vappen till dig och hoppas rörenoveringen frammskrider.

    SvaraRadera