tisdag 16 juli 2013

Fågelnyheter

Det som är bra med de här mulna dagarna är att man har ro att göra någonting annat än att solabadasolabadasolabada. Jag får ju angst om solen lyser och jag måste vara inomhus eller påklädd eller sådär.

Igår traskade jag till exempel på stan med min mor och uträttade ärenden. Köpte blommor till krukorna i trädgården eftersom allt jag odlar tydligen har bestämt sig för att tvärdö i sommar. Gick i butiker, köpte hårgrejer och andra småsaker som jag var i behov av.

Då och då stack jag mig in i en klädbutik, och i varje sådan fastnade grejer i handen. Två klänningar, till exempel. Återvände till bilen med famnen full av klädkassar från diverse ställen. Inte exakt säker på när dessa klänningar ska komma till användning, men nu har jag dem i alla fall.

Så går vi över till Fågelnytt. Vi har snälla svalor på villan i sommar. Som bekant så har ju jag och svalor ett ganska svalt (höhö) förhållande. Jag har sedan barnsben hatat de där flygande marodörerna som störtdyker på en och flaxar och skriker om man rör sig för nära deras bo. Och då har de själva valt att bygga sitt bo bland folk. 

I år har vi hursomhelst inte haft några svalproblem. Fast de har sitt bo strax ovanför bastudörren sitter de så snällt och plirar ner på en när man går in och ut. När man simmar brukar en av dem flyga ner och sätta sig på stolpen på bryggändan, lägga huvudet på sned och kvittra sällskapligt. Inget attackerande, inget bråk. 

Därför blev jag uppriktigt ledsen när jag såg att en av ungarna hade trillat ur boet och låg död på bastutrappan. Nåja. That's life.

En dag när jag satt och läste på villaterrassen dunsade en liten flugsnapparunge ner i solstolen bredvid, fladdrade och snubblade, men lyckades inte lyfta. Jag satt och pratade med den i säkert en halvtimme innan den slutligen samlade krafter och vingligt flaxade iväg. 

En annan dag när jag hoppade i båten hittade jag en sädesärleunge som på något vis hade landat i båten men inte kunde flyga därifrån. Den bara pep och flaxade mellan sätena. Vi (och med "vi" menar jag pappa, eftersom jag är rädd för fåglar och inte vill röra dem) fångade upp den i en hink och släppte ut den i gräset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar