torsdag 20 november 2008

Som ett skänk från ovan

Kunde inte sova inatt, så jag låg och vred och vände på mig i fyra evigheter. Försökte titta på Svt Play på datorn, eftersom det är min enda chans att se svensk tv här i Åbo. Men datorn börjar bli så dålig i skick att den knappt håller ihop, och bara slocknar hela tiden. Fläkten går för fullt redan när man startar upp den, och förutom att det är grymt svårt att koncentrera sig med ett WEEEEEEEEEEE-ljud som överröstar ens tankar, så stänger alltså datorn av sig när man minst anar det. Det är någon säkerhetsfunktion har jag fått lära mig nu, den släcker sig för att inte börja brinna. Och den är verkligen kokhet, till och med tangentbordet börjar hetta efter en stund.



Känns sådär lagom otryggt att skriva skolarbeten på en dator som klappar ihop flera gånger om dagen. Har såklart säkerhetskopior på minnepinnen, men inte kommer man ju ihåg att spara på den var tredje minut. Frustrerande. Speciellt nu med kanden och allt.




Kanden, ja. Har hittat mera material idag i form av artiklar, och suttit och läst en bra bok som var relativt nyutgiven och hittade flera avsnitt som jag verkligen har nytta av. Alltså inte bara måste låna två ord ur för att kunna ange den i referenserna. Lånade boken och dessutom en annan bok som jag ska skriva två uppgifter ur. I alla fall den ena ska skrivas ikväll, och båda om jag klarar av det. Basta




För den som är intresserad kan jag nu avslöja vad jag kommer att skriva min avhandling om. Tänkte att det var bäst att ruva lite på det en tid för att se om jag kommer igång överhuvudtaget. Nu har jag pantat färdigt på hemligheten, och kan berätta att jag undersöker stamning och effekten av Altered Auditory Feedback-metoder, (AAF). AAF är en slags metod att förbättra talflytet hos personer som stammar svårt, och fungerar genom att personen hör sitt eget tal lite försenat och på en annan frekvens samtidigt som han eller hon talar. Lite som att höra sitt eget eko, eller som att läsa "Fader Vår" i kyrkan, ni vet. Faktum är att de flesta personer som stammar slutar att stamma när de läser i kör eller sjunger. Har hittat mycket intressanta grejer redan. Detta ska nog gå bra.




Dagen idag började annars på ett inte alltför trevligt sätt. Jag vaknade nämligen ett par minuter före nio. Klockan nio hade vi bokat handledning tillsammans med forskningsgruppen, och då går jag och försover mig. Djävlar! Kastade morgonmålsmacka och yoghurt i väskan och slängde mig ut genom dörren på studs - till ett helt igensnöat Åbo. Igår inte en flinga, idag vinterlandskap.




Vinter i den här delen av landet innebär dock att snön är plaskig och våt, och att man blir dyngsur ända upp till knäna innan man är framme vid skolan. Dessutom kan jag ju inte gå, inte ens när det är slaskväder som idag. Alltså tog jag cykeln. Som var täckt med snö. Och som kedjan hoppade av på, naturligtvis. För så är det när man har bråttom. Försovning - glömma vantar och mössa och måste åka upp tillbaka med hissen för att hämta dem - snökaos - cykelkedjan hoppar av. Allt på samma gång. Skämdes riktigt när jag kom fram till skolan, för när hela gruppen ska samlas för handledning ska inte en vara borta! Nå, det var ju inte med flit. Men ändå.




Sedan satt jag en god stund framför datorn och letade kandmaterial, printade och stansade tills jag var nöjd och belåten. Sedan upp till logopedin och läsa material tills det var dags för lunch. Terapihandledning, via biblioteket och låna ett par böcker. Och hemåt.




Men först via posten och hämta ut ett paket! Som jag av någon anledning har gjort mig förtjänt av. Jag håller inte med om detta, men paket fick jag. Innehållande någonting som inte hade kunnat komma mera lämpligt en dag som denna. Kolla in dessa!




Jojjo, äntligen har jag ett par gumppare! Inte vilka som helst, dessa är från Jakri, där man bland annat kan köpa järnsågar som jag nämnt tidigare. Har man stövlar från Jakri har man också katu-uskottavuutta! Och sådana här har ingen annan i Åbo, I tell you:) Passade perfekt, och den stickade mudden högst upp är varm och skön.






Ikväll blir det läsning, läsning, läsning. Skrivande av en eller i bästa fall två uppgifter. Och mera läsande. Har en tjock bunt material som inte lär ta slut i första taget.


-------------
Tillägg 18.41

Det blir en mycket liten länk ikväll. Jag vill inte. Jag orkar inte. Och framförallt vill jag inte. Det är snöslask, kallt och tja... jag vill inte. Alltså iväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar